Grau en Disseny

/

2022-203

Creació i Autoria Digital III

Professor/a:Citlali Hernández Sánchez

Sinopsi

Coneixerem els fonaments generals de la programació centrada a la creació audiovisual i la interacció. Aprendrem dos llenguatges de programació per a crear visuals en directe, entendrem com manipular imatge amb codi, i com controlar gràfica amb interfícies tangibles. Farem un petit recorregut històric sobre la gràfica interactiva, veurem referències aplicades en el disseny i les arts, i el més divertit, aprendrem a dissenyar els nostres propis algorismes.

Objectius de l'assignatura

L’objectiu principal de l’assignatura és aportar a l’alumne el coneixement del llenguatge i dels conceptes de creació audiovisual i d’interacció a partir de codi i algorismes.

  • Conèixer el context actual de la programació aplicada a la imatge, les seves aplicacions creatives, i la importància del desenvolupament col·laboratiu sota la filosofia del codi obert.
  • Adquirir les habilitats i coneixements per a participar en projectes pluridisciplinars que mesclen programació i audiovisual clàssic.
  • Dotar d’un coneixement genèric que dona major llibertat creativa en l’ús de l’ordinador, més enllà dels programes comercials.
  • Contribuir, amb les habilitats de programació, a estructurar els processos i projectes per tal de resoldre problemes complexos de manera ordenada.
  • Aplicar als projectes solucions de gràfica generativa, automatització de processos, protocols de comunicació, interfícies hardware i visualització de dades per tal d’aprofitar les especificitats i avantatges de la programació.
  • Usar de manera pertinent recursos online (imatges, vídeo, audio, etc.) per a crear projectes de disseny programat tot respectant les disposicions legals de propietat intel·lectual.
  • Entendre la interacció entre persona i màquina (amb el ratolí, el teclat i altres interfícies) i aplicar-la a projectes audiovisuals i/o interactiu.
  • Conèixer interfícies i hardware específic del sector audiovisual del VJ i de les instl·lacions amb codi.

Relació de continguts

Aportar a l’alumne el coneixement del llenguatge per a la creació de projectes audiovisuals a partir de codi i algorismes en directe.

  1. – Introducció a la programació
  2. – Forma i color programada
  3. – Animació, i Interacció
  4. – Aleatorietat, i Estructuras de Control
  5. – Manipulació d’imatge i moviment amb interfícies tangibles
  6. – Interfícies MIDI, protocols de comunicaciò i directes audiovisuals
  7. – Live Coding. Estètica del codi font e improvisació.

Activitats d'Avaluació

Observació de la participació, Seguiment del treball realitzat, Realització de treballs o projectes

Criteris específics

Es proposaran pràctiques de cada tema treballat a classe que es puntuaran amb criteris pròpis de cada pràctica. Hi ha /entregues que puntuen sobre 10. Hi ha entregues que son ENTREGAT/NO ENTREGAT. Hi ha entregues d’exercicis a classe (C), exercicis fora de l’aula (E) i projectes (P) i puntuen de la següent manera:

  • (P) Projectes 50%
  • (E) Exercicis 40%
  • Participació, i Escolta Activa  10%

La escolta i participació a classe, els exercicis realitzats a classe (C) i la valoració del professor sobre l’aprenentatge de l’alumne representa un 10% de la nota final per tal d’arrodornir la nota.


Metodologies docents

Sessions de treball amb tot el grup classe, Sessions de treball en grups reduïts, Sessions de tutories individual, Sessions de treball autònom individual

Altres metodologies docents

 

Les classes destinen una part a explicar conceptes bàsics de programació i donar eines i recursos per a crear projectes audiovisuals que usen la programació. La resta de classe es destina a treballar projectes concrets per a posar en pràctica els conceptes de classe i els que puguin apareixer de nous per interés dels alumnes.

El cas d’una situació d’emergència sanitària que impliqui nou confinament, la docència es traslladarà a la virtualitat en la seva totalitat i s’adequarà la metodologia a aquest nou context.

Activitats formatives

  • Exposicions magistrals, demostració a classe i discussió.
  • Aprenentatge autònom a partir de recursos online
  • Visualització de propostes d’altres dissenyadors
  • Treball autònom
  • Resolució de dubtes i ajudes entre alumnes

Bibliografia

Titulació:Grau en Disseny
Curs:4rt
Semestre:
Crèdits ECTS:6
Codi Assignatura:GDVA14
Tipus:Optativa
Matèria:Creación y Autoría
Dept. de coordinació:Itinerari d’Audiovisual
Recomanacions
Assignatures prèvies recomanades:
Assignatures posteriors recomanades:
Darrera actualització: set. 26, 2023

Competències:

Competencies generals
CG1 . Exercir la professió des de la pràctica creativa i el compromís ètic per desenvolupar propostes professionals de qualitat que aportin innovació i contribueixin al benestar i a la transformació social.
, CG2. Projectar els valors de la sostenibilitat i la inclusió en la pràctica professional com a dissenyadors contemporanis, operant de manera respectuosa amb la diversitat, atès diferents contextos i usuaris.

Competències bàsiques
CB1. Que els estudiants hagin demostrat posseir i comprendre coneixements en una àrea destudi que parteix de la base de leducació secundària general, i se sol trobar a un nivell que, si bé es recolza en llibres de text avançats, inclou també alguns aspectes que impliquen coneixements procedents de l’avantguarda del camp d’estudi.
Competències transversals
CT1. Actuar amb esperit i reflexió crítica davant el coneixement, en totes les seves dimensions mostrant inquietud intel.lectual, cultural i científica i amb compromís cap al rigor i la qualitat en l’exigència professional.
Competències específiques
CE3. Realitzar processos d’experimentació, de conceptualització i de comprovació que permetin dur a terme, amb capacitat propositiva i resolutiva, propostes projectuals de disseny que generin solucions a problemàtiques reals o possibles, tenint en compte la integració de plantejaments culturals, artístics i instrumentals.
, CE5. Dominar les tècniques de representació gràfica, les eines de representació digital, així com els llenguatges expressius i la producció formal manual específics dels diferents àmbits del disseny per poder-les aplicar de forma coherent als processos d’ experimentació, de desenvolupament , de realització i de presentació dels projectes professionals.
, CE8. Dominar l’ús dels codis de comunicació estètics i simbòlics, així com el llenguatge específic del disseny, per tal d’adequar la intenció comunicativa del projecte proposat a la percepció real de l’usuari.
, CE11. Planificar i organitzar eficientment, els processos de treball, propis o d’equip, d’un projecte de disseny, estructurant i prioritzant-ne les fases, tasques i responsabilitats , i, posteriorment avaluant-ne els resultats obtinguts segons els reptes plantejats.

Resultats d'aprenentatge:
  • Relaciona i utilitza diferents eines per a crear projectes en que es poden integrar peces audiovisuals programades.
  • Coneix referències del context actual de la programació creativa.
  • Entén i aplica als projectes els conceptes relacionats amb la interacció, la programació creativa i les nocions fonamentals dels llenguatges de codi textual.
  • Coneix i utilitza adequadament la nomenclatura específica.
  • Entén i aplica als projectes els algoritmes, la gràfica generativa, noves interfícies, narrativa interactiva i visualització de dades (so, sensors, imatge en moviment).
  • Aplica els seus coneixements, la comprensió i les seves capacitats de resolució de problemes en l’àmbit professional de forma creativa i innovadora.
  • Gestiona els processos de conceptualitzacio, disseny i desenvolupament d’una aplicació audiovisual interactiva o generativa.
  • Aplica correctament les bases de llenguatges de programacio.
  • Integra adequadament diferents tecnologies, protocols i programari per a la implementacions d’una aplicació audiovisual.