Grau en Disseny

/

2023-2024

Iniciació als Projectes de Disseny II

Professor/a:Elisa Amann, Frank Maria, Mariona Garcia, Mireia Pérez, Pierino dal Pozzo

Sinopsi

A l’assignatura d’Iniciació als Projectes de Disseny II s’aprofundeix en l’aprenentatge de com podem desenvolupar projectes de disseny. D’una banda, es potencien les pràctiques de les diferents metodologies projectuals, això és, de les diferents maneres d’investigar, conceptualitzar i formalitzar en el disseny. Per altra banda, s’aprofundeix també en els diferents llenguatges vinculats al disseny: moda, audiovisuals, gràfic i espais. Per últim, es posa també l’accent en la capacitat d’anàlisi, ja sigui en relació a realitats objectes d’estudi, contextos, referències visuals, projectes de disseny o artístics, o fins i tot en la capacitat d’anàlisi dels propis resultats de les propostes plantejades.

Objectius de l'assignatura

L’assignatura forma part de la matèria d’Iniciació als Projectes de Disseny i té per finalitat potenciar i aprofundir en les metodologies projectuals del disseny contemporani. L’assignatura és un marc necessari perquè l’alumne pugui aprendre i practicar certes metodologies d’investigació, de conceptualització i de formalització. Aquest aprenentatge es realitzarà a través de l’execució de diferents projectes.

Durant el curs es realitzaran 4 projectes i diferents treballs complementaris per a què els alumnes puguin practicar diferents maneres d’afrontar els reptes. L’estudiant haurà de realitzar projectes de disseny iniciant-se en els àmbits de disseny gràfic, de moda, d’interiors o d’audiovisual, tot aprenent la terminologia específica.

Degut a la actual situació sanitària que pot implicar confinament parcial o total de l’estudiantat, no es valorarà l’assistència presencial a classe sino que s’avaluarà la seva participació activa a les activitats i dinàmiques de classe i les evidències que això genera.

Relació de continguts

Els continguts de les assignatures de projectes responen a una lògica processual. Els alumnes han d’assumir i saber aplicar els processos necessaris per a la creació de projectes de disseny. Aquests processos responen a una estructura de:

– Investigació
– Conceptualització
– Formalització

En la fase d’investigació els alumnes s’enfronten a l’anàlisi anàlisi d’una problemàtica. La investigació podrà ser executada seguint múltiples processos:científic, especulatiu, experimental i/o col·laboratiu. En aquesta assignatura la selecció de la metodologia d’investigació serà escollida per els mateixos docents segons sigui la necessitat de cada un dels problemes.

En la fase de conceptualització els alumnes definiran conceptualment i visual les premisses del projecte a través d’esquemes, gràfics, mapes de conceptes, imaginaris visuals, etc.

La fase de formalització l’alumne haurà de crear l’objecte de disseny a partir de les premisses prèviament definides i utilitzant els llenguatges més adients.

Activitats d'Avaluació

Observació de la participació, Seguiment del treball realitzat, Informes dels estudiants, tutors, Realització de treballs o projectes

Criteris específics

Els resultats d’aprenentatge seran avaluats a partir de 2 projectes centrals i un de complementari (com a mínim), seguint el següent esquema percentual:

-Projecte 1: 33%

-Projecte 2: 33%

-Suma d’exercicis complementaris (1, 2 o 3): 34%

En cas de nova emergència sanitària que impliqui confinament,  les activitats i les ponderacions de l’avaluació no s’alteraran. En cas  que no es puguin fer presencialment, es traslladaran a la virtualitat.

Metodologies docents

Sessions de treball amb tot el grup classe, Sessions de treball en grups reduïts, Sessions de tutories individual, Sessions de tutories en grup, Sessions de treball autònom individual, Sessions de treball autònom en grup

Altres metodologies docents

El cas d’una situació d’emergència sanitària que impliqui nou confinament, la docència es traslladarà a la virtualitat en la seva totalitat i s’adequarà la metodologia a aquest nou context.

Activitats formatives

1.-Exposició magistral professor
2.- Visualització de videos i conferències
3.- Simulacres, jocs, dinàmiques, role play, dramatitzacions
4.- Confecció esquemes, presentacions gràfiques, mapes conceptuals, pòsters
5.- Anàlisi i exposició de material gràfic, pictogràfic…
6.- Debats, col.loquis, converses o grups de discussió
7.- Confecció de vídeos i/o materials audiovisuals
8.- Construcció/elaboració de materials o productes
9.- Exposicions orals i defenses de projectes
10.- Lectura i comprensió de textos i elaboració d’informes o resums
11.- Discussions i comentaris de documents (audiovisuals, escrits, orals…)
12.- Recerca d’informació bibliogràfica, investigació documental
13.- Correcció/revisió d’exercicis i seguiment
14.- Confecció de portafolis, memòries, projectes, diaris reflexius
15.- Realització d’activitats  o exercicis d’aplicació
16.- Participació forums, grups de discussió

Bibliografia

Chaves, N. (2001). El oficio de diseñar. 1st ed. [Barcelona]: GG.

Curedale, R, (2013). 50 Selected Design Methods: To transform your design. Design Community College . Inc. Topanga.

Curedale, R, (2013). Design Research Methods.150 ways to inform your design. Design Community College Inc. Topanga.

Jones, J. (1982). Metodos de diseño. 1st ed. Barcelona: Gustavo Gili.

Martínez, M. (2013). Metodología de investigación.

Seminari de recerca académica

Rispoli, R. (2013). La investigación científica.

Seminari de recerca académica

Ferrer, V., Carmona, M. & Soria, V., 2013. El Trabajo final de grado, guia para estudiantes , docentes y agentes colaboradores, Madrid: Editorial Mc Graw Hill.

Sorger, R., Udale, J. & Zelich, C., 2007. Principios básicos del diseño de moda 1st ed., Barcelona: Editorial Gustavo Gili.

Seivewright, S., 2008. Disenño e investigación 1st ed., Barcelona: Gustavo Gili.

Rom, J., 2002. Els fonaments del disseny Gràfic, Barcelona: Trípodos.

Titulació:Grau en Disseny
Curs:2on
Semestre:4rt
Crèdits ECTS:6
Codi Assignatura:GDB072
Tipus:Obligatòria
Matèria:Iniciació als Projectes de Disseny
Dept. de coordinació:Departament de Projectes de Disseny
Recomanacions
Assignatures prèvies recomanades:
Assignatures posteriors recomanades:
Darrera actualització: oct. 2, 2023

Competències:

Competencies generals
CG1 . Exercir la professió des de la pràctica creativa i el compromís ètic per desenvolupar propostes professionals de qualitat que aportin innovació i contribueixin al benestar i a la transformació social.
, CG2. Projectar els valors de la sostenibilitat i la inclusió en la pràctica professional com a dissenyadors contemporanis, operant de manera respectuosa amb la diversitat, atès diferents contextos i usuaris.

Competències bàsiques
CB3. Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seva àrea destudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes rellevants d’índole social, econòmica, científica o ètica.
, CB4. Que els estudiants puguin transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat.
, CB5. Que els estudiants hagin desenvolupat les habilitats daprenentatge necessàries per emprendre estudis posteriors amb un alt grau dautonomia.
Competències transversals
CT3. Interactuar en contextos globals i internacionals, identificant necessitats i noves realitats que permetin transferir el coneixement cap a àmbits de desenvolupament professional actuals i emergents, amb capacitat d’adaptació i autodirecció en els processos tant professionals com de recerca.
, CT5. Exercir la ciutadania activa i la responsabilitats individual amb el compromís en els valors democràtics, de sostenibilitat i de disseny universal, a partir de pràctiques basades en l’aprenentatge i servei i la inclusió social.
, CT6. Emprar diferents formes de comunicació tant orals com escrites o audiovisuals, tant en llengua pròpia com estrangera, amb correcció en l’ús, la forma i el contingut.
, CT7. Esdevenir l’actor principal del propi procés formatiu orientat cap a la millora personal i professional i, per adquirir una formació integral que permeti aprendre a conviure en un context de diversitat lingüística i amb realitats socials, culturals, de gènere i econòmiques molt diverses.
Competències específiques
CE1 . Analitzar críticament i avaluar les implicacions i les conseqüències de les propostes plantejades en els projectes de disseny, tant propis com aliens, per tal d’adequar-los al context social, econòmic, polític i cultural tractat.
, CE2. Integrar els coneixements i els plantejaments de referents culturals, artístics i històrics específics del disseny en l’exercici de la pràctica dels projectes de disseny de manera creativa i innovadora.
, CE3. Realitzar processos d’experimentació, de conceptualització i de comprovació que permetin dur a terme, amb capacitat propositiva i resolutiva, propostes projectuals de disseny que generin solucions a problemàtiques reals o possibles, tenint en compte la integració de plantejaments culturals, artístics i instrumentals.
, CE4. Aplicar metodologies d’investigació adequades i variades segons l’objecte d’estudi, tant en la gestió del coneixement com en l’experimentació i la producció formal que responguin a inquietuds acadèmiques i professionals.
, CE8. Dominar l’ús dels codis de comunicació estètics i simbòlics, així com el llenguatge específic del disseny, per tal d’adequar la intenció comunicativa del projecte proposat a la percepció real de l’usuari.
, CE9. Resoldre projectes de disseny que aportin solucions alternatives i proposin millores, atenent a condicionants de funcionalitat i viabilitat, que permetin respondre amb antelació a problemàtiques o situacions de canvi, amb una producció formal de nivell professional.
, CE10. Contribuir de forma efectiva en estructures de cooperació i col·laboració al desenvolupament de propostes d’actuació amb capacitat d’adaptació a diferents formes de treball d’equips creatius.

Resultats d'aprenentatge:

– Aplica correctament diferents processos projectuals de disseny inductius i comparatius aplicats a les diferents disciplines del disseny amb diferents tècniques de conceptualització.
– Entén el llenguatge específic del disseny aplicat a diferents disciplines.
– Utilitza els referents específics de la disciplina en els projectes de disseny.
– Aplica una recerca social qualitativa durant el procés de recerca projectual centrant l’atenció amb l’usuari.
– Realitza un prototipatge experimental vinculat a una disciplina
– Comunica a tot tipus d’audiències especialitzades o no, de manera clara i precisa, coneixements, metodologies, idees, problemes i solucions, amb un llenguatge especialitzat propi del disseny.
– Aplica procediments propis de la investigació científica en el desenvolupament de l’activitat formativa i professional
– Utilitza el llenguatge audiovisual i els diferents recursos per expressar i presentar continguts vinculats al coneixement específic de l’àmbit.
– Fomenta la igualtat de gènere en els seus projectes de disseny