Grau en Disseny

/

2023/2024

Projectes de Disseny Audiovisual II

Professor/a:Guillem Castellví

Sinopsi

A l’asignatura de Projectes II, l’alumne aplicarà diferents metodologies per a desenvolupar un projecte, tenint en compte el context i l’entorn que l’envolta, i adoptant un posicionament crític enfront el repte creatiu. Es farà ús dels llenguatges expressius, recursos i eines pròpies de l’itinerari, i s’integraran els coneixements teòrics, tècnics i formals que es treballen transversalment per a crear peces audiovisuals coherents, l’alta qualitat formal i tècnica.

Objectius de l'assignatura

1.- Aprendre i aplicar la metodologia per a desenvolupar un projecte de disseny audiovisual, des d’una mirada pròpia i un posicionament crític enfront el repte creatiu.
2.- Desenvolupar projectes de disseny audiovisual que responguin amb coherència als requisits de la proposta, tenint en compte el context i l’entorn que ens envolta.
3.- Fer ús dels llenguatges expressius, recursos i eines pròpies de la comunicació audiovisual, treballant fonamentalment durant aquest semestre els continguts secuencials.
4.- Integrar els coneixements teòrics, tècnics i formals que es treballen transversalment en altres assignatures i aplicar-los en peces audiovisuals coherents, l’alta qualitat formal i tècnica.

Relació de continguts

1. ¿QUÈ ES UN PROJECTE AUDIOVISUAL?
 1.1 Especificitats i limitacions.
1.2. Metodologia per al desenvolupament de projectes audiovisuals.

1.2.1. El repte: Briefing i contrabriefing.
1.2.2  El descobriment: Investigació i anàlisi.
– Aplicació de metodologies de recerca a les fases de conceptualització i desenvolupament del projecte.
– El concepte de creativitat: Innovació, còpia, inspiració u homenatge

· El disseny crític.
· Mètodes alternatius de creativitat: Culture Jamming
· User centered design
· Design thinking

1.2.3  La motivació: referents conceptuals, tècnics i formals.
1.2.4  L’Eureka: Síntesi e idea concepte.
La comunicació: transmetre conceptes, valors i emocions capaços de connectar amb el públic a qui ens volem dirigir:

– Definició del missatge: “què volem dir”
– Definició del target: “a qui ens dirigim”
– Definició de l’eix creatiu: “com aconseguir la seva atenció”
– Definició de l’estratègia de comunicació: “mitjans per connectar amb el target”

La ment creativa: Conceptualització i mindmaps
Disseny memorable i significatiu

1.2.5  L’enfoc: Ordre i planificació
Gestió del temps: calendari i cronograma
Gestió de l’equip de treball
Pressupostos
Productivitat i enfoc

1.2.6  La creació: documentació tècnica i presa de decisions. 

· La fase de pre-producció.
· La memòria documental del procés de desenvolupament
· L’argumentació de la presa de decisions.
· Guions: literari i tècnic.
· Prototips: Storyboard i animatic
· El to de la comunicació: Moodboard i concept board

1.2.7  L’acció: Aplicació i formalització de la peça.

La fase de producció.
Llenguatges audiovisuals narratius.
Format i plataforma.
Recursos estilístics i direcció d’art.

1.2.8 La posada en valor: Presentació del projecte

Estructura i performance de la presentació d’un projecte
The perfect pitch
Autopromoció: Portfolio audiovisual o Showreel.

1.2.9  La reflexió: Autocrítica i avaluació. 

1.2.10  Les iteracions: Propostes de millora i nou punt de partida.

Activitats d'Avaluació

Observació de la participació, Seguiment del treball realitzat, Informes dels estudiants, tutors, Realització de treballs o projectes, Presentació de projectes

Criteris específics

L’avaluació d’aquesta assignatura es reparteix en:

1. Projecte en equip sobre el disseny d’un boardgame (33% nota final)
2. Projecte individual o en equips de dos persones sobre la traducció de conceptes abstractes a formats audiovisuals i discursos a través del disseny (33% de la nota final)
3. Projecte en equip multidisciplinar sobre la creación de la estrategia de comunicación para un festival (33% de la nota final)

Cada entrega consta d’una memòria explicativa útil del seguiment del procès, la/s peça/s audiovisual, i una presentació pública del projecte.

La nota final de cada projecte es divideix en:

Projecte I
– 60% Objecte de disseny, desenvolupament a classe i memòria
– 40% Presentació del projecte i comunicació.

Projecte II
– 70% Objecte de disseny, desenvolupament a classe i memòria
– 30% Presentació del projecte i comunicació.

Projecte III
– 70% Objecte de disseny, desenvolupament a classe i memòria
– 30% Presentació del projecte i comunicació.

Per tenir dret a avaluació és imprescindible haver entregat els 3 projectes plantejats a l’assignatura, i aprovar obligatòriament aquells que es fan individualment.

En cas de nova emergència sanitària que impliqui confinament les activitats i les ponderacions de l’avaluació no s’alteraran. En cas  que no es puguin fer presencialment, es traslladaran a la virtualitat. 

Metodologies docents

Sessions de treball amb tot el grup classe, Sessions de treball en grups reduïts, Sessions de tutories individual, Sessions de tutories en grup, Sessions de treball autònom individual, Sessions de treball autònom en grup

Altres metodologies docents

Activitats formatives

– Exposició magistral

– Recerca d’informació bibliogràfica i investigació documental

– Grups de discussió

– Confecció d’esquemes, mapes conceptuals i presentacions gràfiques

– Exposició i anàlisi de material gràfic i audiovisual

– Correcció i seguiment d’exercicis i projectes

– Confecció de projectes audiovisuals i memòries

– Exposicions orals i defenses de projectes audiovisuals

El cas d’una situació d’emergència sanitària que impliqui nou confinament, la docència es traslladarà a la virtualitat en la seva totalitat i s’adequarà la metodologia a aquest nou context.  En la mateixa línia, se substituiran totes les activitats experimentals i/o pràctiques. Afegir-hi com es “resoldrà” experimentalitat .

Bibliografia

Dear Design student., 2015. What is a designer?. Accessible a: https://deardesignstudent.com/  [Visitat 12 Setembre 2016].
Index Book S.L., 2010. Desarrollo de un proyecto gráfico. Barcelona: Index books.
Karjaluoto, E., 2014. The Design method, A Philosophy and Process for functional Visual Communication. New York: New Riders.
Ràfols R., Colomer A., 2003. Diseño audiovisual. Barcelona: Gustavo Gili.

Titulació:Grau en Disseny
Curs:3er
Semestre:
Crèdits ECTS:6
Codi Assignatura:GDVA33
Tipus:Optativa
Matèria:Projectes de Disseny Audiovisual
Dept. de coordinació:Departament de Projectes de Disseny
Recomanacions
Assignatures prèvies recomanades:
Assignatures posteriors recomanades:
Darrera actualització: febr. 16, 2024

Competències:

Competencies generals
CG1 . Exercir la professió des de la pràctica creativa i el compromís ètic per desenvolupar propostes professionals de qualitat que aportin innovació i contribueixin al benestar i a la transformació social.
, CG2. Projectar els valors de la sostenibilitat i la inclusió en la pràctica professional com a dissenyadors contemporanis, operant de manera respectuosa amb la diversitat, atès diferents contextos i usuaris.

Competències bàsiques
CB3. Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seva àrea destudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes rellevants d’índole social, econòmica, científica o ètica.
, CB4. Que els estudiants puguin transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat.
, CB5. Que els estudiants hagin desenvolupat les habilitats daprenentatge necessàries per emprendre estudis posteriors amb un alt grau dautonomia.
Competències transversals
CT5. Exercir la ciutadania activa i la responsabilitats individual amb el compromís en els valors democràtics, de sostenibilitat i de disseny universal, a partir de pràctiques basades en l’aprenentatge i servei i la inclusió social.
, CT6. Emprar diferents formes de comunicació tant orals com escrites o audiovisuals, tant en llengua pròpia com estrangera, amb correcció en l’ús, la forma i el contingut.
, CT7. Esdevenir l’actor principal del propi procés formatiu orientat cap a la millora personal i professional i, per adquirir una formació integral que permeti aprendre a conviure en un context de diversitat lingüística i amb realitats socials, culturals, de gènere i econòmiques molt diverses.
Competències específiques
CE1 . Analitzar críticament i avaluar les implicacions i les conseqüències de les propostes plantejades en els projectes de disseny, tant propis com aliens, per tal d’adequar-los al context social, econòmic, polític i cultural tractat.
, CE2. Integrar els coneixements i els plantejaments de referents culturals, artístics i històrics específics del disseny en l’exercici de la pràctica dels projectes de disseny de manera creativa i innovadora.
, CE3. Realitzar processos d’experimentació, de conceptualització i de comprovació que permetin dur a terme, amb capacitat propositiva i resolutiva, propostes projectuals de disseny que generin solucions a problemàtiques reals o possibles, tenint en compte la integració de plantejaments culturals, artístics i instrumentals.
, CE4. Aplicar metodologies d’investigació adequades i variades segons l’objecte d’estudi, tant en la gestió del coneixement com en l’experimentació i la producció formal que responguin a inquietuds acadèmiques i professionals.
, CE5. Dominar les tècniques de representació gràfica, les eines de representació digital, així com els llenguatges expressius i la producció formal manual específics dels diferents àmbits del disseny per poder-les aplicar de forma coherent als processos d’ experimentació, de desenvolupament , de realització i de presentació dels projectes professionals.
, CE7. Considerar les propietats i el comportament dels materials propis dels diferents àmbits dels disseny, per tal de poder-los emprar a nivell professional en les produccions pròpies amb sensibilitat estètica i responsabilitat social i mediambiental.
, CE8. Dominar l’ús dels codis de comunicació estètics i simbòlics, així com el llenguatge específic del disseny, per tal d’adequar la intenció comunicativa del projecte proposat a la percepció real de l’usuari.
, CE10. Contribuir de forma efectiva en estructures de cooperació i col·laboració al desenvolupament de propostes d’actuació amb capacitat d’adaptació a diferents formes de treball d’equips creatius.

Resultats d'aprenentatge:

Aplica la tipologia de recerca adequada al procés projectual en reptes compromesos amb el context (redisseny i disseny sostenible).
Aplica correctament els diferents processos projectuals de disseny: proces inductiu, comparatiu, científic i/o especulatiu.
Planteja propostes de disseny audiovisual fruit d’una reflexió pròpia i innovadora.
Planteja propostes de disseny audiovisual engrescadores i amb capacitat per a connectar amb el públic, aplicant correctamente els coneixements específics de la comunicació.
Aplica als projectes els conceptes bàsics de l’estructura narrativa, utilitzant correctament el llenguatge propi del disseny audiovisual.
Planteja guions ben estructurats i elaborats, com a punt de partida per a la realització, utilitzant els recursos de pre-producció propis del disseny audiovisual.
Proposa els formats de realització més adients al servei de la idea i el públic amb el qual es vol connectar, utilitzant  els recursos de producció propis del disseny audiovisual.
Proposa solucions tècniques i format adequats a les característiques dels projectes, utilitzant els recursos de post-producció propis del disseny audiovisual.
Investiga, analitza, interpreta la informació i és capaç d’argumentar les reflexions en relació a assumptes d’índole social, científica o ètica en l’àmbit del disseny audiovisual.
Planteja intervencions en coherència amb els valors democràtics i de sostenibilitat, mostrant respecte pels drets fonamentals de les persones.
Presenta de forma rigurosa, clara, persuasiva i ben estructurada innovadores propostes de disseny, utilitzant amb habilitat i destresa el llenguatge audiovisual i els seus diferents recursos.

Porta a terme amb coherència l’aplicació dels continguts desenvolupats en un marc teòric sobre la producció pràctica d’un projecte.