Grau en Disseny

/

2023-2024

Projectes de Disseny Gràfic II

Professor/a:Nadia Speranza

Sinopsi

Projectes II treballa per donar solucions des del disseny gràfic a problemes socials contemporanis, utilitzant mètodes d’investigació i anàlisi participatives, col·laboratives i interactives. Les classes busquen fomentar el pensament crític per evaluar el context on opera el projecte.

Objectius de l'assignatura

L’assignatura treballa el disseny centrat en l’usuari, el disseny de serveis (interactius i analògics) i el disseny participatiu. Per fer-ho es practicaran metodologies de recerca qualitativa i qualitativa, la creació interdisciplinar.

Treballar la cooperació i el lideratge per involucrar entre actors aliens a Bau, generar relacions per posar a la pràctica un projecte (acció, taller, instal·lació, etc.).

Millorar l’autoconeixement, identificar les capacitats i definir prograssivament el seu perfil professional.

Relació de continguts

Disseny centrat en l’usuari
– Recerca d’usuari, treball de camp i interpretació de les dades
– Referents

Disseny d’experiències
– Disseny de serveis
– Col·laboració amb perfils no-dissenyadors

Disseny participatiu i social
– Models de participació entre comunitat i dissenyador
– Referents

Activitats d'Avaluació

Observació de la participació, Seguiment del treball realitzat, Realització de treballs o projectes, Presentació de projectes

Criteris específics

Fase 1: Research Journal: (30%)

Fase 2: Llenguatge Visual (30%)

Fase 3: Prototip Final (40%)

En cas de nova emergència sanitària que impliqui confinament les activitats i les ponderacions de l’avaluació no s’alteraran. En cas  que no es puguin fer presencialment, es traslladaran a la virtualitat. 

Metodologies docents

Sessions de treball amb tot el grup classe, Sessions de treball en grups reduïts, Sessions de tutories individual, Sessions de tutories en grup, Sessions de treball autònom individual, Sessions de treball autònom en grup

Altres metodologies docents

• Presentació a classe de les diferents metodologies i eines d’investigació en el camp de el disseny. • Obrir l’espai en classe per al debat grupal. • Sessions de workshops grupals i individuals. • Intercanvi de projectes entre les diferents comissions. El cas d’una situació d’emergència sanitària que impliqui nou confinament, la docència es traslladarà a la virtualitat en la seva totalitat i s’adequarà la metodologia a aquest nou context.

Activitats formatives

Exposició magistral professor

Visualització de vídeos i conferències

Anàlisi i exposició de material gràfic, pictogràfic…

Debats, col·loquis, converses o grups de discussió

Estudi de cas, supòsit pràctic, casos clínics

Exposicions orals i defenses de projectes

Recerca d’informació bibliogràfica, investigació documental

Correcció/revisió d’exercicis i seguiment

Bibliografia

Lupton, E. (2011) Graphic design thinking beyond brainstorming, New York: Princeton Architectural Press

Art and text (2009) London: Black Dog Publishing.

McLuhan, M and Fiore Q (1996) The Medium is the Massage. 3rd edition. San Francisco: HardWired Press.

McQuiston L,. Visual impact : Creative dissent in the 21st century (2015) Phaidon Press Limited, London.

Brown, B.T. & Wyatt, J., 2010. Design Thinking for Social Innovation. Stanford Social Innovation Review, Winter(Winter 2010), pp.30–35. Available at: http://www.ssireview.org/images/articles/2010WI_Features_DesignThinking.pdf.

Thackara, J., 2011. Into the Open. In Open design now. Why design cannot remain exclusive. pp. 42–45. Available at: http://opendesignnow.org/.

Norman, D., 1988. The Psychology of Everyday Things. In The Psychology of Everyday Things. pp. 1–104.

Norman, D., 2003. Three ways good design makes you happy. TED.com, Talk Video. Available at: http://www.ted.com/talks/don_norman_on_design_and_emotion.

Brown, T., 2009. Tim Brown Urges Designers To Think Big. TED. Available at: http://www.ted.com/talks/tim_brown_urges_designers_to_think_big.html.

Papanek, V., 1971. Design for the real world. In Design for the Real World: Human Ecology and Social Change. p. 140.

Brown, T., 2009. Change by Design: How Design Thinking Transforms Organizations and Inspires Innovation,

Brown, T., 2005. Strategy by Design. Fast Company, 25, pp.14–15. Available at: http://www.palgraveconnect.com/doifinder/10.1057/9780230105263.

Tool Kit

IDEO Design Kit: ideo.com/work/human- centered-design-toolkit

Service Design Tools: servicedesigntools.org

Design with Intent: designwithintent.co.uk

Digital by Default: gov.uk/service-manual/digital- by-default

Next Nature: nextnature.net

Near Future Laboratory: nearfuturelaboratory.com/

Forum for the Future: forumforthefuture.org

Superflux: superflux.in

Open Data Institute: theodi.org

Design Council: designcouncil.org.uk

Design Observer: https://designobserver.com

Projectes II
Titulació:Grau en Disseny
Curs:3er
Semestre:
Crèdits ECTS:6
Codi Assignatura:GDVG53
Tipus:Optativa
Matèria:Projectes de Disseny gràfic i comunicació visual
Dept. de coordinació:Itinerari Gràfic
Recomanacions
Assignatures prèvies recomanades:
Assignatures posteriors recomanades:
Darrera actualització: oct. 3, 2023

Competències:

Competencies generals
CG1 . Exercir la professió des de la pràctica creativa i el compromís ètic per desenvolupar propostes professionals de qualitat que aportin innovació i contribueixin al benestar i a la transformació social.
, CG2. Projectar els valors de la sostenibilitat i la inclusió en la pràctica professional com a dissenyadors contemporanis, operant de manera respectuosa amb la diversitat, atès diferents contextos i usuaris.

Competències bàsiques
CB3. Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seva àrea destudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes rellevants d’índole social, econòmica, científica o ètica.
, CB4. Que els estudiants puguin transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat.
, CB5. Que els estudiants hagin desenvolupat les habilitats daprenentatge necessàries per emprendre estudis posteriors amb un alt grau dautonomia.
Competències transversals
CT5. Exercir la ciutadania activa i la responsabilitats individual amb el compromís en els valors democràtics, de sostenibilitat i de disseny universal, a partir de pràctiques basades en l’aprenentatge i servei i la inclusió social.
, CT6. Emprar diferents formes de comunicació tant orals com escrites o audiovisuals, tant en llengua pròpia com estrangera, amb correcció en l’ús, la forma i el contingut.
, CT7. Esdevenir l’actor principal del propi procés formatiu orientat cap a la millora personal i professional i, per adquirir una formació integral que permeti aprendre a conviure en un context de diversitat lingüística i amb realitats socials, culturals, de gènere i econòmiques molt diverses.
Competències específiques
CE1 . Analitzar críticament i avaluar les implicacions i les conseqüències de les propostes plantejades en els projectes de disseny, tant propis com aliens, per tal d’adequar-los al context social, econòmic, polític i cultural tractat.
, CE2. Integrar els coneixements i els plantejaments de referents culturals, artístics i històrics específics del disseny en l’exercici de la pràctica dels projectes de disseny de manera creativa i innovadora.
, CE3. Realitzar processos d’experimentació, de conceptualització i de comprovació que permetin dur a terme, amb capacitat propositiva i resolutiva, propostes projectuals de disseny que generin solucions a problemàtiques reals o possibles, tenint en compte la integració de plantejaments culturals, artístics i instrumentals.
, CE4. Aplicar metodologies d’investigació adequades i variades segons l’objecte d’estudi, tant en la gestió del coneixement com en l’experimentació i la producció formal que responguin a inquietuds acadèmiques i professionals.
, CE5. Dominar les tècniques de representació gràfica, les eines de representació digital, així com els llenguatges expressius i la producció formal manual específics dels diferents àmbits del disseny per poder-les aplicar de forma coherent als processos d’ experimentació, de desenvolupament , de realització i de presentació dels projectes professionals.
, CE7. Considerar les propietats i el comportament dels materials propis dels diferents àmbits dels disseny, per tal de poder-los emprar a nivell professional en les produccions pròpies amb sensibilitat estètica i responsabilitat social i mediambiental.
, CE8. Dominar l’ús dels codis de comunicació estètics i simbòlics, així com el llenguatge específic del disseny, per tal d’adequar la intenció comunicativa del projecte proposat a la percepció real de l’usuari.
, CE9. Resoldre projectes de disseny que aportin solucions alternatives i proposin millores, atenent a condicionants de funcionalitat i viabilitat, que permetin respondre amb antelació a problemàtiques o situacions de canvi, amb una producció formal de nivell professional.
, CE10. Contribuir de forma efectiva en estructures de cooperació i col·laboració al desenvolupament de propostes d’actuació amb capacitat d’adaptació a diferents formes de treball d’equips creatius.

Resultats d'aprenentatge:

Aplica els coneixements específics del disseny gràfic en reptes compromesos amb el disseny centrat en l’usuari.

Entén en produnditat les necessitats dels usuaris definits i sap adequar el projecte per satisfer aquestes necessitats.

Reuneix i interpreta dades i informacions rellevants sobre assumptes d’índole social, científica o ètica; i és capaç de proposar solucions des del disseny.

Proposa solucions globals a problemes actuals implicant el disseny però també altres àmbits, com la innovació de producte o el disseny de serveis. Utilitza les propostes de disseny per visualitzar i fer tangibles les innovacions proposades.

És capaç de liderar processos participatius amb comunitats de no-dissenyadors i usar el disseny com a eina de transformació social.