Grau en Disseny

/

2022/2023

Taller Audiovisual II

Professor/a:Pau Pericas

Sinopsi

El Taller proposa un espai de treball pràctic amb diferents eines de producció i realització de vídeo i àudio orientades a la creació de continguts audiovisuals professionals. A més, orienta al coneixement i aplicació dels fluxos de treball més adequats en la producció i postproducció de vídeo digital i crea un marc teòric i pràctic on s’aprofundeix en el coneixement i l’ús de les eines de captura, edició i composició de vídeo i àudio digital.

Objectius de l'assignatura

Aproximació als models i formes d’expressió audiovisuals contemporànies.

Treball pràctic amb diferents eines de producció i realització de vídeo i àudio orientades a la creació de continguts audiovisuals professionals.

Coneixement i aplicació dels fluxos de treball més adequats en la producció i postproducció de vídeo digital.

Creació d’un marc teòric i pràctic on s’aprofundeixi en el coneixement i l’ús de les eines de captura, edició i composició de vídeo i àudio digital.

Relació de continguts

La realització audiovisual

La posada en escena i la posada en quadre.

El punt de vista.

La composició.

El camp i el fora de camp.

La continuïtat.

L’eix.

El so a l’audiovisual

El so com a fenòmen físic.

El valor narratiu i expressiu del so.

Captació de so directe.

Creació de foleys.

Edició d’àudio digital.

La ficció

El pacte ficcional.

Els gèneres en la ficció contemporània.

Relacions entre cinema i literatura.

Hibridacions i mestissatges de la ficció.

El documental

El cinema del real i la no-ficció.

Modalitats de representació documental.

El documental creatiu.

Hibridacions i mestissatges del documental.

L’experimental

Experimentació, innovació i avantguardes.

Tècnica, format i materialitat.

L’experimentació i l’audiovisual expandit

Hibridacions i mestissatges del documental.

El muntatge i l’edició

La posada en sèrie.

Objectius del muntatge.

Tipologies de muntatge.

El·lipsis i transicions.

Etapes de la postproducció.

Edició no lineal amb Adobe Premiere Pro CC

Anidificació.

Proxys.

Manipular la velocitat.

Aplicar efectes i filtres: estabilitzador i croma.

La mescla d’àudio.

Activitats d'Avaluació

Observació de la participació, Seguiment del treball realitzat, Proves específiques, examens, Realització de treballs o projectes

Criteris específics

Els instruments d’avaluació que es faran servir per tal de qualificar l’alumnat són; qualificació de les pràctiques i els exercicis audiovisuals i valoració de la participació activa a les activitats teòriques i pràctiques, ja siguin presencials o virtuals.

No s’accepten pràctiques entregades fora de termini.

Percentatges d’avaluació:

Pràctica I – Premi Fundació Joan Miró: 30%

Pràctica II – Curtmetratge narratiu: 30%

Pràctica III – L’assaig fílmic: 30%

Actitud i participació: 10%

En cas de nova emergència sanitària que impliqui confinament  les activitats i les ponderacions de l’avaluació no s’alteraran. En cas  que no es puguin fer presencialment, es traslladaran a la virtualitat.

Metodologies docents

Sessions de treball en grups reduïts, Sessions de tutories individual, Sessions de treball autònom individual, Sessions de treball autònom en grup

Altres metodologies docents

Activitats formatives

Recerca individual i grupal

Autoaprenentatge

Treball col·laboratiu

Pràctica audiovisual

Exercicis a l’aula

Exposició magistral

Anàlisi audiovisual

Lectures, escriptura i visionats

Bibliografia

Bibliografia bàsica

AUMONT, Jaques, BERGALA, Alain, MARIE, Michel i VERNET, Marc. Estética del cine. Espacio fílmico, montaje, narración, lenguaje. Barcelona: Paidós, 1983.

CASETTI, Francesco i DI CHIO, Federico. Cómo analizar un film. Barcelona: Paidós, 1991.

CHION, Michel. L’audio-vision. París: Éditions Nathan, 1990.

BORDWELL, David i THOMPSON, Kristin. El arte cinematográfico. Barcelona: Paidós, 1995.

Bibliografia complementària

BEAUCHAMP, Robin. Designing sound for animation. Boston: Focal Press, 2005.

CERDÁN, Josetxo i TORREIRO, Casimiro (ed.). Documental y vanguardia. Madrid: Cátedra, 2005.

GUARDIOLA, Ingrid (2015). La Imagen dialéctica en el audiovisual found footage: un hiperarchivo de conceptos visuales.

GAUDREAULT, André i JOST, François. El relato cinematográfico. Barcelona: Paidós, 1995.

GUSTEMS, Josep. Música y sonido en los audiovisuales. Barcelona: Publicacions i Edicions Universitat de Barcelona, 2012.

LABRADA, Jerónimo. El sentido del sonido. Barcelona: Alba, 2009.

NICOLS, BILL. La representación de la realidad. Barcelona: Paidós, 1997.

Recursos Web

Adobe (2020). Adobe TV. Recuperat de <http://tv.adobe.com/> el 28/09/2020.

Vimeo (2020). Cameras & Techniques. Recuperat de <https://vimeo.com/categories/cameratechniques> el 28/09/2020.

Vimeo (2020). Instructionals. Recuperat de <https://vimeo.com/categories/instructionals> el 28/09/2020.

Motionographer (2020). Motionographer. Recuperat de <http://www.motionographer.com/> el 28/09/2020.

TAII Aula Virtual i Guia Docent
Titulació:Grau en Disseny
Curs:3er
Semestre:
Crèdits ECTS:6
Codi Assignatura:GDVA43
Tipus:Optativa
Matèria:Projectes de Disseny Audiovisual
Dept. de coordinació:Itinerari d’Audiovisual
Recomanacions
Assignatures prèvies recomanades:
Assignatures posteriors recomanades:
Darrera actualització: febr. 10, 2023

Competències:

Competencies generals
CG1 . Exercir la professió des de la pràctica creativa i el compromís ètic per desenvolupar propostes professionals de qualitat que aportin innovació i contribueixin al benestar i a la transformació social.
, CG2. Projectar els valors de la sostenibilitat i la inclusió en la pràctica professional com a dissenyadors contemporanis, operant de manera respectuosa amb la diversitat, atès diferents contextos i usuaris.

Competències bàsiques
CB3. Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seva àrea destudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes rellevants d’índole social, econòmica, científica o ètica.
, CB4. Que els estudiants puguin transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat.
, CB5. Que els estudiants hagin desenvolupat les habilitats daprenentatge necessàries per emprendre estudis posteriors amb un alt grau dautonomia.
Competències transversals
CT5. Exercir la ciutadania activa i la responsabilitats individual amb el compromís en els valors democràtics, de sostenibilitat i de disseny universal, a partir de pràctiques basades en l’aprenentatge i servei i la inclusió social.
, CT6. Emprar diferents formes de comunicació tant orals com escrites o audiovisuals, tant en llengua pròpia com estrangera, amb correcció en l’ús, la forma i el contingut.
, CT7. Esdevenir l’actor principal del propi procés formatiu orientat cap a la millora personal i professional i, per adquirir una formació integral que permeti aprendre a conviure en un context de diversitat lingüística i amb realitats socials, culturals, de gènere i econòmiques molt diverses.
Competències específiques
CE1 . Analitzar críticament i avaluar les implicacions i les conseqüències de les propostes plantejades en els projectes de disseny, tant propis com aliens, per tal d’adequar-los al context social, econòmic, polític i cultural tractat.
, CE2. Integrar els coneixements i els plantejaments de referents culturals, artístics i històrics específics del disseny en l’exercici de la pràctica dels projectes de disseny de manera creativa i innovadora.
, CE3. Realitzar processos d’experimentació, de conceptualització i de comprovació que permetin dur a terme, amb capacitat propositiva i resolutiva, propostes projectuals de disseny que generin solucions a problemàtiques reals o possibles, tenint en compte la integració de plantejaments culturals, artístics i instrumentals.
, CE4. Aplicar metodologies d’investigació adequades i variades segons l’objecte d’estudi, tant en la gestió del coneixement com en l’experimentació i la producció formal que responguin a inquietuds acadèmiques i professionals.
, CE5. Dominar les tècniques de representació gràfica, les eines de representació digital, així com els llenguatges expressius i la producció formal manual específics dels diferents àmbits del disseny per poder-les aplicar de forma coherent als processos d’ experimentació, de desenvolupament , de realització i de presentació dels projectes professionals.
, CE7. Considerar les propietats i el comportament dels materials propis dels diferents àmbits dels disseny, per tal de poder-los emprar a nivell professional en les produccions pròpies amb sensibilitat estètica i responsabilitat social i mediambiental.
, CE8. Dominar l’ús dels codis de comunicació estètics i simbòlics, així com el llenguatge específic del disseny, per tal d’adequar la intenció comunicativa del projecte proposat a la percepció real de l’usuari.
, CE9. Resoldre projectes de disseny que aportin solucions alternatives i proposin millores, atenent a condicionants de funcionalitat i viabilitat, que permetin respondre amb antelació a problemàtiques o situacions de canvi, amb una producció formal de nivell professional.
, CE10. Contribuir de forma efectiva en estructures de cooperació i col·laboració al desenvolupament de propostes d’actuació amb capacitat d’adaptació a diferents formes de treball d’equips creatius.

Resultats d'aprenentatge:

Aplica els fluxos de treball més adequats en la captació, transcodificació, compressió, edició i postproducció de vídeo i àudio digital.

Capta imatges i sons de qualitat tècnica i expressiva mitjançant diferents càmeres de vídeo i sistemes d’enregistrament d’àudio.

Realitza muntatges de vídeo de projectes audiovisuals amb diferents eines d’edició en projectes de complexitat mitja/alta.

Desenvolupa noves solucions teòriques i pràctiques, tant en l’àmbit acadèmic com el tècnic, dins del camp del disseny audiovisual.