Grau en Disseny

/

2023/2024

Treball Final de Grau

Professor/a:Roc Albalat, David Torrents, Mònica Mestanza, Marina Salazar, David Ortiz, Ruben Pater, Pierino Dal Pozzo, Joan Ros, Joan Manuel Martorello, Núria Costa, Mireia Feliu, Laura Ginés, Albert Puig, Àlex Valverde, Clàudia Raurell, Eduard Fernàndez

Sinopsi

El Treball Final de Grau en Disseny representa una oportunitat per a dur a terme un projecte ambiciós, atès que es destinen 300 hores de dedicació (12 ECTS). Així, un TFG s’ha d’interpretar com un treball que permet explotar i ampliar el potencial que cada estudiant ha vingut conformant durant tot el grau en totes les assignatures (creatiu, reflexiu, tècnic i/o metodològic) en un procés que teixeix tots els coneixements adquirits (les competències especifiques i els resultats d’aprenentatge) amb els temes i l’orientació professional que són del seu interès. El TFG a BAU és doncs un espai per tal que els estudiants consolidin un projecte que reveli la seva particular mirada sobre la pràctica del disseny en el món.

Objectius de l'assignatura

L’assignatura de TFG té com a objectiu que els estudiants abordin una problemàtica o repte relacionat amb l’àmbit específic de la seva especialitat.

Realitzar un projecte de recerca en disseny que generi una solució o es plantegi com una manifestació crítica a una problemàtica real o possible amb la integració de plantejaments culturals, artístics, socials i instrumentals.

Aplicar mètodes d’investigació adequades a l’objecte del seu estudi i realitzar una memòria de recerca i una producció formal d’alta qualitat.

Planificar el procés de treball propi ajustat al projecte.

Comunicar de manera efectiva el seu projecte de disseny.

Comunicar amb un llenguatge específic de l’àmbit del disseny i de manera professional davant d’experts en l’àmbit del seu treball.

Relació de continguts

Es pot entendre el TFG com un Projecte de Recerca en Disseny. Durant la realització del TFG l’estudiant desplega múltiples aspectes d’investigació relacionats amb:

– Pensament crític
– Processos de documentació
– Processos d’experimentació

El TFG pot tenir la finalitat de donar resposta tant a necessitats presents contextualitzades, així com obrir reflexions, debat i pensament crític al voltant del món actual i el que està per venir.

Parts del TFG

– Dossier de recerca: Documentació de tots els processos de treball. Inclourà documentació teòrica, metodologia, experimentacions, conclusions.
– Objecte de disseny: Constel·lació d’objectes formalitzats a través dels quals s’ha desplegat la recerca.
– Comunicació / instal·lació del projecte: Estratègies i dispositius per a la comunicació o posada en circulació dels objectes de disseny en els contextos pertinents.

Activitats d'Avaluació

Seguiment del treball realitzat, Realització de treballs o projectes, Presentació de projectes

Criteris específics

En el TFG es qualifiquen 2 elements:

1) Projecte de Recerca en Disseny
2) Comunicació / instal·lació del projecte.

Tots els paràmetres de gestió dels objectius, terminis, apartats, presentació, defensa es podran trobar en la Normativa del TFG.

Metodologies docents

Sessions de treball amb tot el grup classe, Sessions de treball en grups reduïts, Sessions de tutories individual, Sessions de treball autònom individual

Altres metodologies docents

El cas d’una situació d’emergència sanitària que impliqui nou confinament, la docència es traslladarà a la virtualitat en la seva totalitat i s’adequarà la metodologia a aquest nou context. En la mateixa línia, se substituiran totes les activitats experimentals i/o pràctiques. 

Activitats formatives

Bibliografia

Ferrer, V., Carmona, M. & Soria, V., 2013. El Trabajo final de grado, guia para estudiantes , docentes y agentes colaboradores, Madrid: Editorial Mc Graw Hill.

Muratovsky, G. (2016). Research for Designers. London: Sage.

Mirades
Titulació:Grau en Disseny
Curs:4rt
Semestre:
Crèdits ECTS:12
Codi Assignatura:GDT074
Tipus:Treball Final de Grau
Matèria:TFG
Dept. de coordinació:Departament de Projectes de Disseny
Recomanacions
Assignatures prèvies recomanades:
Assignatures posteriors recomanades:
Darrera actualització: febr. 20, 2024

Competències:

Competencies generals
CG1 . Exercir la professió des de la pràctica creativa i el compromís ètic per desenvolupar propostes professionals de qualitat que aportin innovació i contribueixin al benestar i a la transformació social.
, CG2. Projectar els valors de la sostenibilitat i la inclusió en la pràctica professional com a dissenyadors contemporanis, operant de manera respectuosa amb la diversitat, atès diferents contextos i usuaris.

Competències bàsiques
CB3. Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seva àrea destudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes rellevants d’índole social, econòmica, científica o ètica.
, CB4. Que els estudiants puguin transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat.
, CB5. Que els estudiants hagin desenvolupat les habilitats daprenentatge necessàries per emprendre estudis posteriors amb un alt grau dautonomia.
Competències transversals
CT3. Interactuar en contextos globals i internacionals, identificant necessitats i noves realitats que permetin transferir el coneixement cap a àmbits de desenvolupament professional actuals i emergents, amb capacitat d’adaptació i autodirecció en els processos tant professionals com de recerca.
, CT5. Exercir la ciutadania activa i la responsabilitats individual amb el compromís en els valors democràtics, de sostenibilitat i de disseny universal, a partir de pràctiques basades en l’aprenentatge i servei i la inclusió social.
, CT6. Emprar diferents formes de comunicació tant orals com escrites o audiovisuals, tant en llengua pròpia com estrangera, amb correcció en l’ús, la forma i el contingut.
, CT7. Esdevenir l’actor principal del propi procés formatiu orientat cap a la millora personal i professional i, per adquirir una formació integral que permeti aprendre a conviure en un context de diversitat lingüística i amb realitats socials, culturals, de gènere i econòmiques molt diverses.
Competències específiques
CE1 . Analitzar críticament i avaluar les implicacions i les conseqüències de les propostes plantejades en els projectes de disseny, tant propis com aliens, per tal d’adequar-los al context social, econòmic, polític i cultural tractat.
, CE2. Integrar els coneixements i els plantejaments de referents culturals, artístics i històrics específics del disseny en l’exercici de la pràctica dels projectes de disseny de manera creativa i innovadora.
, CE3. Realitzar processos d’experimentació, de conceptualització i de comprovació que permetin dur a terme, amb capacitat propositiva i resolutiva, propostes projectuals de disseny que generin solucions a problemàtiques reals o possibles, tenint en compte la integració de plantejaments culturals, artístics i instrumentals.
, CE4. Aplicar metodologies d’investigació adequades i variades segons l’objecte d’estudi, tant en la gestió del coneixement com en l’experimentació i la producció formal que responguin a inquietuds acadèmiques i professionals.
, CE5. Dominar les tècniques de representació gràfica, les eines de representació digital, així com els llenguatges expressius i la producció formal manual específics dels diferents àmbits del disseny per poder-les aplicar de forma coherent als processos d’ experimentació, de desenvolupament , de realització i de presentació dels projectes professionals.
, CE6. Actuar en el marc de les normatives i disposicions legals sobre la propietat intel·lectual entenent el funcionament econòmic i empresarial del camp del disseny, la cultura, la indústria i la tecnologia.
, CE7. Considerar les propietats i el comportament dels materials propis dels diferents àmbits dels disseny, per tal de poder-los emprar a nivell professional en les produccions pròpies amb sensibilitat estètica i responsabilitat social i mediambiental.
, CE8. Dominar l’ús dels codis de comunicació estètics i simbòlics, així com el llenguatge específic del disseny, per tal d’adequar la intenció comunicativa del projecte proposat a la percepció real de l’usuari.
, CE9. Resoldre projectes de disseny que aportin solucions alternatives i proposin millores, atenent a condicionants de funcionalitat i viabilitat, que permetin respondre amb antelació a problemàtiques o situacions de canvi, amb una producció formal de nivell professional.
, CE10. Contribuir de forma efectiva en estructures de cooperació i col·laboració al desenvolupament de propostes d’actuació amb capacitat d’adaptació a diferents formes de treball d’equips creatius.
, CE11. Planificar i organitzar eficientment, els processos de treball, propis o d’equip, d’un projecte de disseny, estructurant i prioritzant-ne les fases, tasques i responsabilitats , i, posteriorment avaluant-ne els resultats obtinguts segons els reptes plantejats.

Resultats d'aprenentatge:

– Realitza recerca en disseny que doni solució a una problemàtica real, possible, crítica o especulativa.
– Integra en la seva recerca plantejaments culturals, artístics i instrumentals i metodologics de manera crítica i argumentada. Aplica amb coherència els valors democràtics i de sostenibilitat mostrant respecte pels drets fonamentals de les persones.
– Aplica metodes d’investigació adequades a l’objecte del seu estudi.
– Sap realitzar un dossier de recerca i una producció formal de qualitat.
– Sap planificar el seu procés de treball propi i presenta un pla de viabilitat temporal ajustat al projecte.
– Es desenvolupa en situacions complexes dins del camp del disseny.
– Comunica a tot tipus d’audiències de manera clara i precisa els coneixements, metodologies, idees, problemes i solucions, amb un llenguatge especialitzat propi del disseny.
– Utilitza un llenguatge respectuos amb la qüestió de gènere, tant en les produccions orals com escrites.
– Mostra habilitats per a l’anàlisi des d’una perspectiva global i integral posant en relació elements socials, culturals, econòmics i de gènere segons correspongui.